Campolife
Kampeerblog

Beveiliging caravan – diefstalpreventie – inbraakpreventie

07 07 2018, door Campolife

Beveiliging caravan. Het is algemeen bekend dat de periode voor en tijdens de vakantie favoriet is bij dieven. Het huis dat leeg achtergelaten wordt is kwetsbaar, maar de caravan is nog vele malen kwetsbaarder. En geloof me, er zijn individuen die van deze situatie maar wat graag gebruik maken. Soms gaat het om inbraak, maar soms verdwijnen ook complete caravans. In het laatste geval ben je vaak dubbel gedupeerd: niet alleen de caravan is verdwenen, ook alle spulletjes die je meegenomen hebt zijn weg. Een caravan goed beveiligen is een hele uitdaging.

Diefstalpreventie – beveiliging rondom de caravan

Anti-diefstalmiddelen zijn volop te koop:

  • Zo kun je voor het verbeteren van de beveiliging rondom de caravan een extra safetyslot laten monteren op de deur.
  • Een absolute must, een koppelingsslot. Een dergelijk slot voorkomt dat de caravan aangekoppeld kan worden en hiermee kan deze dus niet zomaar meegenomen worden. Er zijn diverse soorten sloten te koop. Over het algemeen is voor de caravanverzekering een SCM-gecertificeerde slot, voorzien van een MBC-nummer een vereiste.
  • Een wielklem biedt de beste beveiliging. Doordat hij goed zichtbaar is, gaat er een preventieve werking van uit.

Voor de meeste verzekeringspolissen volstaat een koppelingsslot, in een enkel geval is zowel een koppelingsslot als een wielklem vereist. Raadpleeg de polisvoorwaarden, want als er iets gebeurt en je hebt de caravan niet volgens de juiste voorwaarden beveiligd dan keert de verzekering niet uit!

Zet op een parkeerplaats de auto met caravan erachter zo neer dat je ze in de gaten kunt houden en doe deuren en ramen op slot.

Zet ook onderweg het koppelingsslot erop als je bij de auto met caravan wegloopt.

Thuis voor de deur:

  • Als je een oprit hebt parkeer de caravan dan met de dissel naar de woning toe
  • Parkeer de caravan zo dicht mogelijk tegen de woning aan (wees voorzichtig, want een parkeerschade is zo gemaakt)
  • Draai de uitdraaisteunen alle vier uit. Het is een heel werk voor een dief om deze weer in te draaien. Een dief houdt van gemakkelijk en snel werken
  • Maak de periode dat de caravan (beladen) voor de deur staat zo kort mogelijk

Inbraakpreventie

Inbraak in een caravan komt regelmatig voor. De dieven zijn vooral uit op waardevolle spullen zoals foto- en filmapparatuur, tablets, laptops en tv’s. Echter ook rijbewijzen, paspoorten en betaalkaarten zijn erg geliefd. Inbraken komen zowel op de camping als tijdens de rustpauzes onderweg voor. Op een camping is er nog wel enigszins sprake van sociale controle, zeker op de kleinere campings, maar onderweg hoef je daar al helemaal niet op te rekenen. Dus wees relaxed, want het is vakantie, maar blijf wel alert op je spulletjes. De relaxstand ben je snel kwijt als je caravan opengebroken is.

Met de volgende maatregelen geef je inbrekers zo min mogelijk de kans:

Monteer een kluisje in de caravan. Je maakt het de inbreker daarmee lastiger en lastig is nou net iets waar de gemiddelde inbreker niet op zit te wachten.

Bouw een alarmsysteem in. Het systeem is draadloos, werkt op 12V en is voorzien van een accu. Geloof me, als dit alarm afgaat weet de dief niet hoe snel hij moet maken dat hij wegkomt.

Zorg dat je spullen uit het zicht staan. Doe gordijnen van de voortent dicht als je weggaat en sluit alle ritsen. Doe de combirollo’s naar beneden zodat er ook geen inkijk mogelijk is in de caravan. Als een dief niet kan zien wat je bij je hebt, weet hij ook niet of het de moeite waard is om in te breken.

Sluit ramen, dakluiken, serviceluiken, disselbak en de deur af als je weggaat. Maak het de gelegenheidsdief zo lastig mogelijk. Als je buren alles open laten, dan zijn zij op zeker eerst aan de beurt.

Campolife

Campolife is extra open op:

HEMELVAARTSDAG

Donderdag 30 mei 11:00 - 17:00
Echt alles voor uw kampeervakantie!

HEMELVAARTSDAG