Campolife
Kampeerblog

Caravanstalling, waar moet je op letten

28 09 2018, door Campolife

Caravanstalling uitzoeken, een goede voorbereiding is het halve werk

De hele zomer heb je gebruik kunnen maken van je caravan. Heerlijke lange dagen in de zon. Laat op de avond steek je een kaarsje aan voor de gezelligheid. Drankje op tafel, een goed boek lezen of een spelletje doen met de kinderen. Eigenlijk is het in de wintermaanden niet zoveel anders. Nu verplaatst de gezelligheid zich naar binnenshuis. De kaarsjes steken we thuis aan, de geliefde caravan gaat naar de caravanstalling. Alleen voor het zover is moet er nog wel het één en ander gebeuren. Je wilt natuurlijk wel dat je caravan in het voorjaar weer helemaal op en top tevoorschijn komt uit zijn winterslaap! Hoe zorg je ervoor dat dit zo is. En waar moet je nou eigenlijk op letten als je een caravanstalling gaat kiezen.

De caravanstalling

Qua caravanstalling zijn er diverse mogelijkheden en uiteraard heeft alles zo zijn voor- en nadelen. Zo kun je de caravan het hele jaar buiten stallen. Over het algemeen is dat de voordeligste optie. Nadeel hiervan is dat het weer altijd invloed zal hebben op het exterieur van de caravan. Sneeuw en hagel kunnen zelfs schade veroorzaken aan de (aluminium)beplating. Zonlicht heeft ook nadelige invloed, met name op kunststof, ramen, rubbers en banden.  Om de weersomstandigheden minder invloed te laten hebben op de caravan kan gebruik gemaakt worden van een dakhoes. Deze zijn in allerlei maten en kwaliteiten te koop. Ook kan de caravan eventueel volledig afgedekt worden met een speciale winterhoes.

Een andere mogelijkheid is om de caravan in de wintermaanden binnen te stallen en in het kampeerseizoen buiten. Op deze manier profiteer je van de voordelen van het binnen stallen en maakt de caravanstalling buiten in het kampeerseizoen de kosten lager.

Het meest ideaal is om de caravan binnen te stallen, op een droge, harde ondergrond. Let er op dat de caravanstalling goed geventileerd is, zodat vocht geen invloed kan krijgen op de caravan.

Speciaal voor u hebben wij een Stallingslijst samengesteld van caravanstallingen in onze regio.

Caravanstalling – De kosten

De prijzen van caravanstallingen lopen nogal uiteen. Let op dat er onderscheid is tussen een vierkante meter prijs en een prijs per strekkende meter. Daarnaast zijn de caravanstallingen in de randstad aanzienlijk duurder dan die daarbuiten. Het loont zeker om hier van tevoren onderzoek naar te doen, de brandstofkosten van het heen en weer rijden heeft u er soms zo uit!

Hoe vaak wil je op stap?

Als je maar eenmaal per jaar met de caravan weggaat dan is er geen vuiltje aan de lucht. Maar als je in het voor- en naseizoen een aantal keren een lang weekend weg wilt, dan wil je natuurlijk wel dat de caravan mee kan. Soms kun je standaard een aantal keren per jaar de caravan meenemen zonder extra te betalen en daarna tegen een kleine vergoeding voor het werk dat de caravanstalling hieraan heeft. Bij de ene caravanstalling kun je online aangeven wanneer je de caravan op wilt halen, bij de ander moet je minimaal 24 uur van tevoren bellen hiervoor. Soms kun je 7 dagen per week terecht, maar even zo vaak alleen op doordeweekse dagen. Informeer hier vooraf goed naar bij de caravanstalling.

Veiligheid en verzekering

Let bij het zoeken naar de beste winterplek voor de caravan ook eens op de veiligheid in en om de caravanstalling. Hoe is dit geregeld? Kunnen er bijvoorbeeld geen onbevoegden in de caravanstalling komen, zijn er beveiligingscamera’s aanwezig, is de caravanstalling beveiligd met een inbraakalarm, zijn er maatregelen genomen om ongedierte te voorkomen, is de caravanstalling goed geventileerd. Zomaar wat vragen die je kunt stellen aan de stalling houder en waarvan de antwoorden van essentieel belang zijn voor de veiligheid en behoud het van de caravan.

Kijk  ook even de polisvoorwaarden van de caravanverzekering door. Vaak staat er bijvoorbeeld in de voorwaarden iets waardoor je alleen verzekerd bent als je caravan in een bewaakte caravanstalling staat en daarnaast sluit een verzekering ook nogal eens hagel- en/of stormschade uit als je op dat moment niet met de caravan op vakantie bent. In dat geval zal je de schade dus moeten verhalen bij de eigenaar van de caravanstalling. Vraag deze er dus naar hoe dit geregeld is.

De gasflessen zal je altijd moeten verwijderen uit de caravan, deze sla je thuis op of in een aparte ruimte bij de caravanstalling. Dek de gasdrukregelaar af met een zakje, zodat de leiding niet vervuild kan raken.

Voordat je de caravan wegbrengt

 • Maak je de caravan grondig schoon met een goed onderhoudsproduct zowel van binnen als van buiten
 • Haal je etenswaren (en zeker resten) uit de caravan om ongedierte te voorkomen
 • Zet je de deurrubbers in de talkpoeder
 • Wrijf je overige rubbers in met vaseline om uitdroging te voorkomen
 • Laat je de voortent of luifel goed drogen en berg deze op
 • Haal je de accu van de caravanmover eruit en houd je de conditie van de accu bij gedurende de wintermaanden, zoals door de fabrikant voorgeschreven wordt
 • Reinig je het toilet grondig, inclusief de afvaltank met speciale cassettetank reiniger
 • Laat je de schoonwatertank en de watertank van het toilet leeglopen en laat deze goed drogen
 • Tap je de waterleiding en de boiler af en blaas de leidingen droog om bevriezing en schimmelvorming te voorkomen
 • Pomp je de banden minimaal 0,5 tot maximaal 2 bar harder op dan de voorgeschreven bandenspanning en/of plaats de wielen op zogenaamde tyre savers. Zodoende voorkom je dat de banden een vlakke plek krijgen van het lange stilstaan
 • Controleer je de carrosserie op eventuele ingangen voor ongedierte. Denk ook aan bodem- en (gaas)roosters
 • Geef de caravan vast een BOVAG onderhoudsbeurt, dat voorkomt teleurstellende wachttijden als je in het voorjaar weer met de caravan op stap wilt

Als je de caravan in de stalling wegzet

 • Dan zet je twee ramen en/of een dakluik op een kier om te ventileren.
  De ramen zet je niet verder open om te voorkomen dat ongedierte binnen kan komen
 • Zet je de caravan niet op de handrem om te voorkomen dat deze vastroest of vastvriest
 • Plaats je wielkeggen voor en achter de wielen, de caravan staat namelijk niet op de handrem
 • De koelkast zet je op een kier om schimmel en nare luchtjes te voorkomen
 • Zet je de toiletdeur open, zodoende wordt ook deze ruimte gelucht
 • Zet je eventueel de kussens in de banken rechtop, zodat deze kunnen luchten

Als je alle bovenstaande zaken in acht neemt dan zal de caravan je in het voorjaar blinkend toe staan te juichen en kun je deze weer helemaal gereed maken voor een nieuw kampeerseizoen vol kampeerplezier!

Campolife