Campolife
Kampeerblog

Schoonmaken van de caravan

29 09 2018, door Campolife
Schoonmaken van de caravan begint met de buitenzijde

Schoonmaken van de caravan – Voorbereiding op de winterslaap

Het is alweer bijna zover, het seizoen loopt ten einde en het zal niet meer lang duren voordat ons geliefde vakantiehuis op wielen weer in winterslaap gaat in de stalling. Je wilt natuurlijk het beste voor je caravan, dus hoe bereid je hem voor op het koude, natte en gure winterseizoen? Het schoonmaken van de caravan begint met opruimen. Kijk eens goed rond, zorg dat er niets meer los rondslingert en verwijder etenswaren om te voorkomen dat er ongewenst bezoek op afkomt. Is alles aan kant dan kan het echte schoonmaken van de caravan beginnen.

Schoonmaken van de caravan – Buitenzijde

Het schoonmaken van de caravan aan de buitenzijde begint met het voorspoelen van de caravan met schoon water. Zodoende spoel je het losse vuil eraf en kunnen losse zandkorrels o.i.d. geen krassen meer veroorzaken op de caravan tijdens het wassen. Vervolgens zet je de sterkst vervuilde onderdelen in met een schoonmaakmiddel dat het ergste vuil losweekt. Als het ergste vuil is losgeweekt, spoel je dit af en vervolgens breng je met een zachte borstel rondom een shampoo aan. Werk altijd van boven naar beneden, dus begin bij het dak en werk dan langzaamaan naar beneden. Spoel tussendoor regelmatig de al behandelde delen schoon zodat de schoonmaakmiddelen niet de kans krijgen op te drogen. Dit geeft namelijk lelijke vlekken. Behandel de kunststof ramen met aandacht. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen namelijk schade toebrengen aan de ramen. Gebruik voor de ramen daarom alleen lauw schoon water of een speciale acrylreiniger.

Schoonmaken van de caravan – Zwarte strepen, teer en hars

Na de wasbeurt met shampoo is de caravan al aardig opgeknapt, maar hardnekkige vervuilingen zoals zwarte strepen, teer en hars zijn vaak niet verdwenen. Dit soort vervuiling  vraagt om een speciale aanpak. We raden het gebruik van polijstende en/of schurende middelen sterk af. De laklaag van een caravan is namelijk erg dun en voor je het weet poets je er doorheen. Gebruik daarom bij voorkeur speciale reinigingsproducten om deze verontreinigingen te lijf te gaan.

Bij het schoonmaken van de caravan kun je ook gebruik maken van een hogedrukspuit. Maar wees voorzichtig. Spuit je van te dichtbij dan loop je het risico dat je zomaar stickers, logo’s e.d. los spuit. Ook de rubbers van ramen, deuren en serviceluiken moeten worden ontzien omdat de kitlaag onder deze rubbers kan worden beschadigd met alle nare gevolgen van dien.

In de was zetten

Het goed wassen van de caravan is al een fikse klus, maar dan ben je er nog niet. Want na het schoonmaken van de caravan is het tijd om de caravan een beschermlaagje te geven. Een tijdrovende, maar noodzakelijke klus. Wat voor soort was er gebruikt moet en kan worden is afhankelijk o.a. van het gebruik van de caravan en de wijze van stallen (binnen of buiten). Ook het materiaal van de wanden speelt een rol bij de keuze van de te gebruiken was. Wanden van glad aluminium of kunststof wanden laten zich het gemakkelijkst in de was zetten. Voor dit soort wanden kun je het beste een harde was kiezen. Deze geeft een optimale bescherming en een mooie glans. Voor caravans en een structuur in de beplating is een harde was minder geschikt omdat deze zich lastig laat uitwrijven. Gebruik dan dus een vloeibare was. Vloeibare was biedt wel wat minder bescherming en daarbij wordt dan aanbevolen om de caravan hier minstens tweemaal per jaar mee te behandelen.

Rubbers inspuiten

Controleer als laatste de rubbers van ramen en deuren en spuit deze in met siliconenspray. Hiermee houd je de rubbers soepel. Ook de metalen scharnieren van de deuren en serviceluiken kun je hiermee inspuiten. De glans van kunststof delen zoals de disselbak en de bumper is op te halen met behulp van een kunststofreiniger.

Alle genoemde reinigingsproducten zijn te koop in onze kampeershop. Heb je naar aanleiding van dit blog vragen, of wil je advies, kom dan langs en laat je voorlichten door onze medewerkers.

Campolife