Gasslang vervangen

Tijdig de gasslang vervangen van caravan of camper is belangrijk. Helaas is lang niet iedereen zich bewust van de risico’s die er zijn als dit niet op tijd gedaan wordt. En de kennis ontbreekt ook bij de meeste mensen. Want hoe oud mag een gasslang zijn? Wat is de leeftijd van mijn gasslang? Waar kan ik de gasslang laten vervangen en bij welke controles worden deze vervangen? Vaak is het antwoord dat men geen idee heeft.

De gasslang zit gemonteerd tussen de gasfles en de vaste gasleiding van de caravan of camper. De gasslangen zijn van rubber en geschikt voor propaan, butaan of lpg. Na verloop van tijd worden deze slecht door uitdroging. Er is in Nederland geen wettelijke norm voor de levensduur van gasslangen en gasdrukregelaars dus het is je eigen verantwoordelijkheid of je veilig in je caravan of camper vertoeft. Maar er zijn uiteraard wel richtlijnen die gehanteerd worden bij de BOVAG onderhoudsbeurten.

BOVAG adviseert om de gasslang en drukregelaar iedere 2 jaar te (laten) controleren. Welke richtlijnen voor vervanging houdt de BOVAG aan?

GASSLANG

De BOVAG adviseert om gasslangen met vaste koppelingen na vier jaar te vervangen. Na verloop van tijd kunnen er namelijk door uitdroging scheurtjes in de slang ontstaan. Daardoor komt je veiligheid in gevaar. Wil je zelf checken hoe oud de gasslangen zijn? Op de gasslang staat het jaartal van productie vermeld of een jaartal waarin de slang uiterlijk vervangen moet worden. Vertoont de gasslang echter na 2 jaar al droogtescheurtjes, dan zal deze altijd vervangen moeten worden. Hoewel er geen wettelijke eisen zijn aan de levensduur moet de gasslang gedurende de gebruiksperiode wel “in deugdelijke toestand” zijn.


DRUKREGELAAR

De omgevingstemperatuur bepaalt de gasdruk in een fles. De druk is dus niet altijd gelijk. De apparatuur die aangesloten is op de gasleiding heeft een constante gasdruk nodig, dus een goed werkende drukregelaar is van essentieel belang. Afhankelijk van het model moet je een drukregelaar elke vijf tot tien jaar vervangen: voor een optimale drukregeling én voor de veiligheid.

AFPERSEN GASLEIDING

Tijdens de BOVAG Onderhoudsbeurt wordt de gasleiding afgeperst en worden de gasleidingen gecontroleerd op lekkage. Een loszittende leiding kan door trilling namelijk gaan lekken. Dit wil je uiteraard voorkomen. Daarom onderwerpen we de hele gasinstallatie aan een grondige veiligheidscontrole.

Terug naar het overzicht